Δικαιώνοντας τις προσδοκίες, το Mega μας προσέφερε το χειμώνα του 2005 μια καταπληκτική σειρά. Βασισμένη στο πασίγνωστο βιβλίο της Μάρας Μεϊμαρίδη και σε σκηνοθεσία του κορυφαίου Κώστα Κουτσομύτη, οι Μάγισσες της Σμύρνης ζωντάνεψαν στις οθόνες μέσα από εικόνες εκπληκτικής ομορφιάς.
<<Σμύρνη στα 1887. Η Κατίνα είναι μια έξυπνη κι αδίστακτη Σμυρνιά. Στους φτωχομαχαλάδες όπου ζει γνωρίζει την Αττάρτη, μια Τούρκα, που τη μυεί στη μαγεία. Κανένα εμπόδιο δε σταματά πλέον μια μάγισσα, κι η Κατίνα βάζει μπρος να ανέβει ψηλά.
Ερωτικά φίλτρα, μπουγιούμ, λιώματα και μαγικά αποδεικνύονται αλάνθαστα. Καταφέρνει να πάρει τέσσερις άντρες, τον ένα καλύτερο από τον άλλον, τον ένα πλουσιότερο από τον άλλον. Ανεβαίνοντας όλο και πιο ψηλά στο ράγκο (κοινωνική τάξη), η Κατίνα ανακατεύεται στις δουλειές τους και κουμαντάρει άξια τα εμπόρια, τις μπάνκες, τα καπνά, φτάνοντας μια μέρα να διαφεντέψει και την ίδια τη Σμύρνη.
Οι γραφές της, τα ξόρκια και τα μαγικά βρέθηκαν σ' ένα σκονισμένο μπαουλάκι, εκατό χρόνια μετά, στο σπίτι της Αίγινας...>> (βιβλ. ¨Οι Μάγισσες της Σμύρνης¨, Μάρα Μεϊμαρίδη εκδ. Καστανιώτη)
Η ιστορία αρχίζει να ξετυλίγεται όταν η Ευταλία (Μαρία Καβογιάννη), μια πονηρή και δραστήρια γυναίκα, και η κόρη της Κατίνα (Μαρίνα Καλογήρου, Μαρία Τζομπανάκη), με αφορμή ένα τραγικό γεγονός αφήνουν την Καππαδοκία και καταφτάνουν στη Σμύρνη με όνειρα για μια νέα ζωή. Εκεί θα συναντήσουν μια μυστηριώδη τουρκάλα μάγισσα, την Αττάρτη (Φιλαρέτη Κομνηνού) που θα τις μυήσει στα μυστικά των φίλτρων και της μαγείας, καλύπτοντάς τες με ένα αόρατο προστατευτικό πέπλο.
Μπουγιούμ, εστίρ, βότανα, μαγικά φίλτρα. Οι δυο γυναίκες θα χρησιμοποιήσουν τα πάντα για να καταφέρουν αυτά που θέλουν. Κεντρικό πρόσωπο είναι η Κατίνα που μεγαλώνοντας καταφέρνει να αποκτήσει δύναμη, φτάνοντας ως το ψηλότερο κοινωνικό σκαλοπάτι, μέχρι να οδηγηθούμε στην καταστροφή της Σμύρνης το 1922.
Μια Σμύρνη, στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, που ζωντανεύει μπροστά στα μάτια μας. Με τη χρήση ειδικών εφέ, γυρίσματα ¨στα τρία πέρατα της οικουμένης - Σμύρνη, Κωνσταντινούπολη, Καστέλλα, Αίγινα, Αθήνα-¨(Μάρα Μεϊμαρίδη, City Press) και κόστος πάνω από 100.000 ευρώ ανά επεισόδιο, η σειρά είναι κάτι παραπάνω από μεγαλειώδης. Νοσταλγική και παραμυθένια, μας μεταφέρει σε μια άλλη εποχή.
Η συγκινητική μουσική του Δημήτρη Παπαδημητρίου και η θαυμάσια φωνή της Φωτεινής Δάρρα δημιουργούν την κατάλληλη ατμόσφαιρα.
Το τραγούδι των τίτλων αρχης, είναι η μελοποίηση του εξαίσιου ποίηματος του Διονύση Καψάλη, ¨Στάλσιμο¨.
¨Στάλσιμο¨ - Διονύσης Καψάλης
Spoiler
Ποιο τραγούδι, πικρός αδερφός
στη μικρή θα σε φέρει πατρίδα.
Γαλανή μου ελπίδα και φως
πάνε χρόνια και ακόμη δε σ' είδα.
Ποιο πουλί, ποιο καλό περιστέρι,
ποια λευκά με το κύμα φτερά,
ποιο να στείλω της νύχτας αστέρι,
να χωρίσει τα μαύρα νερά.
Ήσουν φως στο κορμί μου, πορφύρα,
ήσουν άνεμος κι έγινες μοίρα.
Ποιος σκοπός θα σε φέρει κρυφός
ποιο τραγούδι, νεκρός αδερφός,
Ποιο καράβι και μαύρος καπνός
κι ανοιχτές του βυθού ανεμώνες
Ποιος σε κλείνει βαρύς ουρανός
και ποιοι μάγοι σε πήραν χειμώνες
Και ποια χρώματα, ποιο σιντριβάνι,
την παλιά μου ανοίγουν πληγή.
Ποια πηγή όταν θα 'χω πεθάνει
θα σου δώσει νερό σ' άλλη γη.
Ήσουν φως στο κορμί μου, πορφύρα,
ήσουν άνεμος κι έγινες μοίρα.
Ποια φωνή θα με βγάλει στο φως,
ποιο τραγούδι, νεκρός αδερφός.
Το περιβόητο βιβλίο της Μάρας Μεϊμαρίδη δεν το έχω διαβάσει, αλλά η σειρά μου άρεσε πολύ, καλογυρισμένη, με καλές ερμηνείες, ωραία σκηνικά και κοστούμια, και αναπαράσταση της εποχής. Και το τραγούδι στους τίτλους αρχής πολύ ωραίο, με την καταπληκτική φωνή της Φωτεινής Δάρρα. Ευχαριστώ για την παρουσίαση.
Το βιβλίο μου άρεσε πάρα πολύ και είχα μεγάλες προσδοκίες για τη σειρά, αλλά δεν δικαιώθηκα, αφού εστίασε μόνο στα γκομενικά. Έχω την εντύπωση ότι δεν απέδωσε τα νούμερα που περίμενε το κανάλι και την τελείωσαν πολύ βιαστικά και απότομα. Κρίμα...
Σίγουρα η σειρά έχασε την μαγεία του βιβλίου αλλά ήταν από τις καλύτερες σειρές που έχουν παιχτεί στην ελληνική tv, με την απίστευτη ερμηνεία της Μαρίας Καβογιάννη στο ρόλο της Ευθαλίας. Για τον ρόλο της Κατίνας, η Τζομπανάκη δε μου έκανε καθόλου κλικ.